Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny nordisk framgång för VDL

Finska Pohjolan Liikenne har beställt ytterligare femton bussar, varav fem elbussar, från VDL. Foto: VDL. Sedan tidigare har företaget 142 bussar från VDL i sin flotta.

Den holländska busstillverkaren VDL har fått ytterligare en order från det finska bussföretaget Pohjolan Liikenne som sedan tidigare är en storkund hos VDL. Ordern omfattar femton stadsbussar, VDL Citea, varav fem är eldrivna. Sedan 2013 har VDL levererat 142 bussar till Pohjolan Liikenne. De nya bussarna ska användas i trafik för lokaltrafiken i Helsingfors, HSL.

De fem elbussarna Citea SLE 129 sätts i trafik i december i år i förorten Espoo och de tio dieseldrivna Citea LLE-127 ska från augusti i år trafikera regionala linjer i Helsingforsområdet.

Citea SLE-129 Electric är en lågentrébuss, 12,9 meter lång och i Pohjolan Liikennes version med 40+4+1 sittplatser samt en total passagerarkapacitet på omkring 80 personer. Bussarna har VDL:s nya batteripaket på 216 kWh. Dagtid kommer de att tilläggsladdas via en takmonterad pantograf på bussterminalen i Leppävaara. Nattetid laddas bussarna långsamt i depå via CCS-kontakt. Citea LLE-127 är 12,7 meter lång med 39+4+1 sittplatser.

Pohjolan , är ett dotterbolag till de statliga finska järnvägarna VR samt ett av Finlands största bussföretag och har en vagnpark på 535 bussar. Företaget bedriver lokal- och regionaltrafik samt långlinjetrafik, företrädesvis i södra Finland. Personalstyrkan uppgår till cirka 1 000 medarbetare och årsomsättningen är cirka 100 miljoner euro, drygt en miljard kronor.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)