Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL siktar på minskad upphandlingspuckel

SL:s huvudkontor på Lindhagensgatan i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

De närmaste fyra åren kommer mycket stora delar av all regional och lokal busstrafik i landet att upphandlas. Det innebär stora utmaningar för alla inblandade parter. Bussleverantörer som bussmagasinet talat med varnar för att man kommer att ha svårt att klara de stora toppar på efterfrågan på nya bussar som blir följden. Även för stora operatörer är det svårt att ha kapacitet att delta i konkurrensen om alla de upphandlingar som man skulle tävla om vid en jämnare fördelning i tid av upphandlingarna. Inför framtiden vill SL nu minska pucklarna.

SL ska, vilket vi nyligen rapporterat, på kort tid upphandla trafik med cirka 900 bussar – totalt 40 procent av SL:s bussflotta. I det ingår cirka 200 elbussar.

Den trafik som närmast ska upphandlas av SL är busstrafiken i Norrort (Täby, Vaxholm, Danderyd, Österåker, Vallentuna), Norrtälje, Nacka och Värmdö (NV) samt Huddinge, Botkyrka och Söderort (HBS) där avtalen löper ut i april, juni och augusti 2021. Dessutom ska trafiken på Roslagsbanan upphandlas eftersom avtalet där löper ut i april 2021.

För avtalen i Norrort och Norrtälje ska trafiken upphandlas på nio år, för Nacka, Värmdö, Huddinge, Botkyrka och Söderort blir avtalslängden tio år.

SL, det vill säga trafikförvaltningen i Region Stockholm, har valt olika avtalslängder i de kommande upphandlingarna, Avsikten är att man ska slippa behöva hantera fyra bussupphandlingar samtidigt i framtiden.

– En alltför stor volym innebär en risk i förhållande till såväl trafikförvaltningens som marknadens förmåga och kapacitet att hantera alla tillhörande konsekvenser fullt ut, skriver tjänstemännen i SL till politikerna.

Tidtabellen för Sl:s stora busstrafikupphandlingar ser ut så här:

Kvalificering av leverantörer: mars – april 2019;
Framtagande av upphandlingsdokument med mera: april – september 2019;
Anbudstid: september 2019 – november 2019 och januari 2020;
Tilldelningsbeslut: mars – juni 2020
Trafikstart: april/juni/augusti 2021.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)