Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart för största elbussatsningen i Sverige

En av fem elbussar i SL-trafiken idag. Snart får den sällskap av hundratals andra. Foto: Ulo Maasing.

Det är nu klart för den största elbussatsningen hittills i Sverige. På tisdag i nästa vecka, den 19 februari, kommer politikerna i trafiknämnden i Region Stockholm att fatta beslut om satsningen som också är en av de större i Europa. Satsningen sker inom ramen för kommande upphandlingar av busstrafik i Storstockholm.

Upphandlingen gäller cirka 900 bussar, vilket motsvarar 40 procent av SL:s bussflotta och har ett värde av cirka 30 miljarder kronor. Men det är, som vi tidigare rapporterat, bara en del av bussarna som ska ställas om till eldrift.

De nya elbussarna motsvarar en satsning på 1 – 1,5 miljarder kronor som arbetas in i kommande trafikavtal.

Beslutet medför att det lanseras 70 nya elbussar 2021, 30 stycken införs i nuvarande avtal, ytterligare 90 kan börja rulla under mitten av mandatperioden.

Kommande tio år möjliggörs dessutom en elektrifiering av 700 – 1500 bussar, motsvarande 30 – 70 procent av SL:s bussflotta.

Syftet är, framhåller företrädare för den blågröna majoriteten i Region Stockholm, att investera i klimat och hälsa, att fortsätta skapa en mer attraktiv och framtidsinriktad kollektivtrafik, att kunna bygga tätare och mer moderna städer, att förbättra stadsmiljön, öka energieffektiviseringen samt minska driftskostnader och buller.

– Med både vilja, riktning och resurser kan vi nu presentera den hittills största satsningen på elbussar i Sverige och en av de största i Europa. SL tar härmed ledartröjan i omställningen för framtidens kollektivtrafik, ett handlingens bidrag i bygget av världens modernaste och mest attraktiva storstadsregion, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

– 200 elbussar blir den grund på vilken morgondagens busstrafik ska byggas, där vi kommande tio år ser vi framför oss möjligheten att landa beslut om 700-1500 elbussar.

– Elbussar är perfekta för en snabbt växande storstadsregion. De är tysta och släpper inte ut några avgaser. På så vis bidrar de till en trevligare och hälsosammare stadsmiljö för barn som leker, folk som går, springer och cyklar i vår region. Region Stockholm har både viljan och resurserna att gå före i omställningen till elbussar, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafikregionråd.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)