Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vikingastad snart elektrisk

I april går den danska staden Roskilde över helt till elbussar i stadstrafiken med hjälp av 20 bussar från kinesiska Yutong.

Om några månader, i april, blir den danska vikingastaden Roskilde elektrisk. Då ersätts de nuvarande bussarna i stadstrafiken helt av elbussar. Roskilde, med sina ungefär 50 000 invånare, blir därmed den första danska staden med helt elektrisk stadstrafik. Med skiftet från diesel till eldrift kommer utsläppen av koldioxid i staden att minska med 1 400 ton årligen.

Det är operatören Umove East som ska köra elbussarna sedan man i fjol vann upphandlingen av stadstrafiken i Roskilde som man kör på uppdrag av Movia, trafikhuvudmannen för Köpenhamnsregionen.

Elbussarna levereras av världens största busstillverkare, kinesiska Yutong. Totalt har Umove beställt 20 bussar som just nu skeppas från Kina till Danmark. Tre av bussarna ska vara reservbussar.

Bussarna, av modell Yutyong 1211M har plats för 67 passagerare och kommer i huvudsak att laddas i depå nattetid. Några bussar kommer dock att tilläggsladdas dagtid för att klara den räckvidd som behövs. Varje buss är utrustad med tolv batterier med en sammanlagd kapacitet på 394 kWh. Laddningstiden, från 0 till 100 procent, uppges av tillverkaren till två – fem timmar.

Enligt planerna kommer inte alla bussar i Roskilde att bytas ut i ett slag, utan elbussarna kommer att introduceras gradvis så att Umoves personal kan vänja sig vid de nya rutiner som krävs för att köra bussarna, ladda dem och underhålla dem.

Roskilde är mest berömt för den stora musikfestivalen Roskildefestivalen även för sitt vikingamuseum, uppbyggt kring fem vikingaskepp.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)