Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gotlandsbuss hoppar av trafikupphandling

Gotlandsbuss kör idag all linjetrafik på Gotland. Nu har man bestämt sig för att inte lämna något anbud i den pågående busstrafikupphandlingen. Foto: Ulo Maasing.

Gotlandsbuss, som idag kör all linjetrafik med buss på Gotland, har bestämt sig för att inte lämna in något anbud i den upphandling av busstrafiken som Region Gotland just nu genomför, skriver helagotland.se. Gotlandsbuss kommer också att överpröva själva upphandlings-underlaget. Gotlandsbuss är ett samverkansbolag där ett antal lokala bussföretag på Gotland ingår. Upphandlingen har tidigare fått hård kritik, från bussföretagare, tidningarna på Gotland samt på ledarplats även här i bussmagasinet.

Bland annat har upphandlingen kritiserats för den korta avtalstiden, tre år, liksom för en rad andra krav som ställs i förfrågningsunderlaget.

– Främst vänder vi oss mot den korta avtalstiden med de orimligt höga kraven. Det är investeringar på runt 150 miljoner kronor som behöver göras och normalt är ett sådant här avtal på 8-10 år. Sedan tycker vi det är otydligt hur det ska utföras och de ekonomiska spelreglerna, säger Gotlandsbuss´ vd Göran Hult till helagotland.

Tiden för att lämna in anbud går ut vid midnatt, natten mellan den 15 och 16 april.

Göran Hult uppger för helagotland att man inte har tagit ställning till vad som ska ske med företaget om upphandlingen inte görs om och något annat bussföretag vinner den.

– Om vi inte har någon trafik blir det svårt. Vi har som mål att vara en aktör på Gotland och hoppas att förvaltningsrätten ska besluta att upphandlingen ska göras om, säger han.

Birgitta Lidman som är ansvarig för upphandlingen vid Region Gotland säger att upphandlingen fortsätter till förvaltningsrätten säger något annat.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)