Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solceller driver väderskydd

Ger ljus i mörkret i väntan på bussen.

Ljust och skyddade mot regnet, tack vare solen. Det kan busspassagerare som reser från Stora Torget i Barkarbystaden i Järfälla i nordvästra Storstockholm vara, exempelvis när de väntar på sin förarlösa buss.

Väderskydden vid torget har nämligen fått solceller installerade, vilket gör att de är självförsörjande på el tack vare solceller på taket.

Sensorer känner av när någon står i eller närmar sig busskuren, och då tänds belysningen.

– Det är en liten och vardagsnära insats i det stora klimatarbetet. Vi kommer få se mycket mer solpaneler i kollektivtrafiken. Det är framtiden, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafikregionråd.

Regionen spar ungefär 150 000 kronor per hållplats om man slipper dra fram el för belysning i väderskydden. Dessutom minskar kostnaden för strömmen med omkring 12 000 kronor årligen.

– Detta är en bra satsning för både kollektivtrafiken, miljön och ekonomin. Nu tar vi ytterligare ett steg för hur morgondagens städer kan växa fram hand i hand med morgondagens trafik där vi får nya, bra och moderna trafiklösningar för våra resenärer, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande SL.

Barkarbystaden har sedan sensommaren förra året Sverige första reguljära busslinje med autonoma bussar.  I Barkarbystaden planeras också för först gången i Sverige bussar enligt BRT-standard och för först gången i Europa självkörande fullängdsbussar.

Projektet är ett samarbete mellan SL, Järfälla kommun och bussoperatören Nobina.

 

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)