Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Danmark har fått sin första elbusstad

Tjugo elbussar från kinesiska Yutong tar nu över busstrafiken i Roskilde.

Nu har Danmark fått sin första stad med helt eldriven stadstrafik. Från och med den här söndagen är nämligen samtliga stadsbussar i Roskilde elektriska. På lördagen var det invigningskalas och bandklippning i vikinga- och rockfestivalstaden. Det är det danska bussföretaget Umove, som vann den senaste upphandlingen av trafiken, som nu byter ut samtliga stadsbussar mot 20 batteribussar från den kinesiska busstillverkaren Yutong.

Yutong är en verklig bjässe bland busstillverkarna med en sammanlagd årlig produktion av 75 000 bussar.Hittills har företaget enligt egen uppgift levererat 400 000 elbussar, främst i Kina men också till en rad andra länder.

Bussarna i Roskilde är normallånga stadsbussar, det vill säga tolv meter långa och laddas i depå. Varje buss har tolv batteripaket som tillsammans levererar 374 kWh. Det uppges räcka till 250 – 300 kilometer körning, men siffran får nog tas med en nypa salt och torde avse ideala förhållanden. Att räckvidden är kortare än uppgivet framgår också av att de på en av linjerna i Roskilde måste gå in i depå för tilläggsladdning under trafikdagen.

Av de 20 bussarna ska 17 gå i daglig trafik, vilket betyder att vagnreserven är ovanligt stor. Med hänvisning till att det handlar om att introducera ny teknik har Roskilde kommun och bussföretaget kommit överens om att det under det första året är tillåtet för bussbolaget att v id behov sätta in dieselbussar i trafiken.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)