Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kryssningskaj i Visby blev stort lyft även i Malmö och Köpenhamn

Aida Cruises med bland andra Aida Cara tillhör de regelbundna kryssningsfartygen i Visby. Här lägger Aida Cara ut eftr ett besök sommaren 2018. Foto: Ulo Maasing.

Den nya kryssningskajen i Visby har blivit ett lyft för turismen till Gotland. Men också för Copenhagen Malmö Port (CMP) som driver hamnarna i de båda städerna vid Öresund, men också Visby hamn. I fjol ökade CMP:s omsättning till 908 miljoner kronor från 839 miljoner året innan, bland annat tack vare den nyöppnade kryssningskajen i Visby. Rörelseresultatet förbättrades med 32 miljoner kronor till 110 miljoner.

Förutom betydelsen av kryssningskajen i Malmö lyfter CMP fram den generellt ökade kryssningstrafiken med större fartyg och fler kryssningsanlöp i Köpenhamn och Malmö. Totalt tog CMP emot 953 000 kryssningspassagerare under säsongen 2018.

I Visby ökade antalet kryssningsanlöp med hela 80 procent jämfört med året innan.

Det har gett mycket jobb för hela besöksnäringen på Gotland, inte minst för bussbolagen.

Nu gör Region Gotland i samarbete med Tillväxtverket en storsatsning på fler guider på Gotland. Nyligen har man startat en guideutbildning med ett 40-tal deltagare under ledning av Gotlands Museum.

Fler än 60 personer sökte till utbildningen som är på 100 timmar och som ska vara klar innan sommaren. Deltagarna kommer då att vara certifierade Gotlandsguider och redo att ta emot de omkring 125 000 kryssningspassagerare som i år väntas komma till Visby. Om mindre än en vecka väntas det första kryssningsfartyget lägga till vid kryssningskajen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)