Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Länstrafiken Kronoberg överklagar i tvist med Bergkvarabuss

Länstrafiken Kronoberg vill föra en miljontvist med Bergkvarabuss till hovrätten. Foto: Ulo Maasing.

Länstrafiken Kronoberg vill dra en tvist med Bergkvarabuss till hovrätten, sedan man för några veckor sedan förlorat ett mål i tingsrätten. Parterna har tvistat sedan 2015. Bergkvarabuss har ett trafikavtal med Länstrafiken för åren 2013 – 2023. Men 2015 förde Länstrafiken över två linjer till ett annat bussföretag. Avtalsstridigt, menade Bergkvarabuss som sommaren 2017 stämde Länstrafiken/Region Kronoberg eftersom man ansåg att Länstrafiken hade gjort en otillåten direktupphandling när man förde över de två linjerna till en av Bergkvarabuss´ konkurrenter.

Tingsrätten i Växjö gick på Bergkvarabuss´ linje och dömde i början av mars Länstrafiken Kronoberg att betala närmare 8,5 miljoner kronor i skadestånd till Bergkvarabuss för avtalsbrott. Dessutom dömdes Länstrafiken Kronoberg att betala Bergkvarabuss´ rättegångskostnader på drygt 650 000 kronor.

Länstrafiken nöjer sig dock inte med domen utan har nu begärt prövningstillstånd i Göta hovrätt. Länstrafikens upphandlingschef Clas Carlsson säger till Smålands-Posten att han anser att tingsrättsdomen är felaktig både när det gäller utslag och skadestånd.

– Man har missförstått sakfrågan. Det skadestånd som man beviljade motparten är också väldigt märkligt framräknat, säger han till tidningen.

Det är ännu inte klart om Länstrafiken kommer att beviljas prövningstillstånd eller om tingsrättens dom står fast.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)