Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljardsatsning på självkörande bussar

Den franska regeringen gör en storsatsning på att utveckla kollektivtrafik med självkörande bussar. Foto: Navya.

Den franska regeringen avser att investera totalt 200 miljoner euro, drygt 2,1 miljarder kronor, på att utveckla kollektivtrafik med självkörande, eldrivna fordon. Pengarna ska användas till projekt med elektriska småbussar i 16 områden i Frankrike, liksom till att ta fram en lagstiftning för självkörande bussar och andra fordon, avslöjade Frankrikes transportminister Elisabeth Borne i veckan.

Det innebär bland annat att den franska regeringen vill stifta en lag som gör det möjligt att trafikera allmänna vägar med obemannade, självkörande små bussar. Men innan man är beredd att lagstifta ska regeringen finansiera försök i sexton områden i landet, både i städer och på landsbygden.

Försöken ska omfatta såväl allmänna och privatägda företag inom persontrafik, liksom företag inom godstransporter och logistik.

Ett av försöken går exempelvis ut på att testa två självkörande elektriska småbussar som ska betjäna fem kommuner i centrala Brienne. Ett annat testområde blir i Nantesregionen där en nedlagd järnväg ska användas av två självkörande bussar med en kapacitet på upp till 300 passagerare per timme i rusningstid.

Enligt Elisabeth Borne vill man med testprojekten få människor att lämna bilen, men också att öka rörligheten för äldre människor.

Siktet är inställt på att redan nästa år tillåta självkörande småbussar att fritt trafikera hela det allmänna vägnätet i Frankrike.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)