Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vätgas och el på världsmässa i Stockholm

Busstillverkaren Solaris premiärvisar sin nya stadsbuss med bränslecellsdrift på UITP-mässan i Stockholm i juni. Det här är den enda bild på bussen man hittills har släppt.

Busstillverkaren Solaris kommer att visa två nyheter på den stora, internationella kollektivtrafikmässan i Stockholm i juni. Det är två helt nya versioner av stadsbussen Urbino 12: dels en helt ny bränslecellsbuss som drivs med vätgas m(Solaris Urbino 12 hydrogen), dels den senaste versionen av elbussen Solaris Urbino 12 electric. Mässan arrangeras av den internationella kollektivtrafikunionen UITP och är en del av UITP:s stora världskongress som i år hålls på Stockholmsmässan 10 – 12 juni.

Solaris Urbino 12 hydrogen är en helt utsläppsfri buss, bortsett från den vattenånga som kommer ut genom avgasröret. Energin kommer från vätgas som lagras i tankar på busstaket. I en bränslecell omvandlas vätgasen till elektricitet som i sin tur direkt driver bussens drivlina. Denna består av en axel med elmotorer.

Bussen är också utrustad med Solaris högkapacitetsbatterier som fungerar som ett extra energilager.

Solaris kommer också att visa den senaste versionen av elbussen Solaris Urbino 12 electric. Den generation av Urbino som nu är i produktion lanserades 2014. År 2017 utsågs batteriversionen till Årets Buss, Bus of the Year.

Den version som nu lanseras har bland annat ny frontbelysning med enbart LED-lampor. Dagens fem strålkastare har ersatts av tre. En ny design av fronten ger också bättre sikt för föraren. Samtidigt har de aerodynamiska egenskaperna förbättrats. För passagerarna har destinationsskylten förbättrats och blivit mer lättläst.

Representanter för Solaris kommer också att medverka på flera av seminarierna på UITP:s konferens. Bland de ämnen som tas upp är ett andra liv för batterierna när de gjort sitt i bussen, hur man framgångsrikt kan starta upp storskaliga satsningar på elbussar samt diagnos- och underhållssystem för elbussar.

Solaris lanserade sin första elbuss 2011.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)