Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Keolis i forskningsprojekt om självkörande fordon

Keolis och forskningsinstitutet RISE satsar på forskning kring autonoma fordon. Bild: Ulo Maasing.

Kollektivtrafikföretaget Keolis engagerar sig nu i ett forskningsprojekt om förutsättningarna för en bra lansering av självkörande, autonoma, fordon i kollektivtrafiken. Tillsammans med det svenska forskningsinstitutet RISE (Research Institutes Of Sweden)har Keolis startat ett forskningsprojekt för att få kunskap i vilka tjänster och innovationer som behövs i närtid för att bana väg för en framgångsrik satsning på autonoma fordon i kollektivtrafiken.

– Nya mobilitetslösningar växer fram snabbt. Utvecklingen ger nya möjligheter för både företag och samhället i stort. Genom att engagera oss i ett längre doktorandprojekt kommer Keolis att vara bättre rustat för att stödja våra uppdragsgivare och öka nyttan för resenärerna, säger Jan Jansson, International Mobility Developer på Keolis.

Fokus i projektet ligger på att hitta och förstå de faktorer som underlättar införandet av autonoma fordon. Man lägger särskild vikt på att se vad som ligger bakom både framgångsrika och mindre lyckade samåkningslösningar.

Utgångspunkten för doktorsavhandlingen är att samåkning är en grundläggande förutsättning för ett lyckat införande av autonoma fordon. Utan samåkning kan autonoma fordon riskera att istället öka energiförbrukningen, öka framkomlighetsproblemen och minska användandet av kollektivtrafiken.

– Projektet kommer att ge insikt i vilka faktorer som ökar människors vilja att använda delade tjänster och ta till sig digitalisering. Vi kommer också få en detaljerad bild av samåkningstjänster i andra länder och en ökad förståelse för varför Sverige saknar en lyckad sådan, säger Sigma Dolins, doktorand på RISE.

Projektet genomförs av forskaren Sigma Dolins vid Chalmers Tekniska Högskola och är finansierat av Vinnova och Keolis.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)