Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snart fritt och elektriskt för seniorer i Ale

Från den 1 juni får seniorer i Ale kommun resa fritt dygnet runt. Senare i sommar sätts också de för Norden första eldrivna midibussarna från BYD in i trafik i Ale. Bild: BYD.

Från och med den 1 juni kommer seniorer i Ale kommun utanför Göteborg att kunna resa avgiftsfritt på alla Västtrafiks linjer inom kommunen samt med närtrafiken. Sedan tidigare har seniorer över 65 år kunnat resa avgiftsfritt i kommunen, en förmån som nu utvidgas till att gälla dygnet runt. I sommar blir dessutom busstrafiken i Ale, som körs av Nobina, elektrisk.

– Ale kommun var tidigt ute med införandet 2010 av fria resor under lågtrafik för 65+are. Detta efter en motion från socialdemokraterna redan 2008. Det här är en brett politiskt förankrad satsning på välfärden och nu hoppas vi att underlätta för fler seniorer, säger Mikael Berglund (M), kommunstyrelsens ordförande.

Från den 1 juni kan personer över 65 år som är folkbokförda i kommunen kan nu åka gratis dygnet runt inom Ale kommunzon på alla Västtrafiks linjer samt vid resor med Närtrafik.

Resorna med kollektivtrafiken i Ale ökar och det gjordes 914 000 bussresor under 2018. Under första kvartalet 2019 ökade bussresandet med över 8 procent mot föregående år samma period. Dessutom var det ca två miljoner resor med Alependeln 2018.

I sommar blir busstrafiken i Ale därtill att bli elektrisk. Då sätter operatören Nobina in fem batteridrivna midibussar från BYD i trafiken i Ale. Bussarna är de första i sitt slag i Norden.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)