Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris får stororder på elbussar

Busstillverkaren Solaris har fått en order på hela 90 elbussar till lokaltrafiken i Berlin, BVG. Bild: Solaris.

Busstillverkaren Solaris stärker sin ställning som en av de stora leverantörerna av elbussar i Europa. Företaget har nu vunnit en order på 90 elbussar från lokaltrafiken i Berlin, BVG. Bussarna ska leverera under våren 2020. Nyligen levererade Solaris 15 batteridrivna ledbussar till BVG som nu i snabb takt elektrifierar sin stora bussflotta. Nästa år kommer omkring 140 elbussar att vara i trafik i den tyska huvudstaden.

Bussarna är av Solaris väl etablerade modell Urbino 12 Electric, tolv meter långa och har plats för cirka 70 passagerare. Även uppvärmningen vintertid är eldriven, vilket gör de nya bussarna helt emissionsfria lokalt.

BVG har valt en lösning med depåladdning. Enligt tester som BVG har gjort når man på en laddning en trafiktid på 16 timmar/dag. Men BVG räknar med att kompletteringsladda bussarna under trafikdagen så att man får ett maximalt vagnutnyttjande.

Framför allt ska bussarna trafikera tre linjer i den tyska huvudstaden, men istället för att helt elektrifiera linjerna i det här skedet kommer såväl dieselbussar som elbussar att trafikera linjerna.

BVG uppger att kostnaden för de 90 nya bussarna och tillhörande laddinfrastruktur uppgår till cirka 61 miljoner euro, vilket motsvarar omkring 650 miljoner kronor. Av det får BVG statligt stöd med cirka 14 miljoner euro, omkring 150 miljoner SEK.

Enligt vad bussmagasinet.se erfar räknar Solaris med att under sommaren kunna presentera ytterligare några mycket stora elbussbeställningar från europeiska städer.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)