Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Värmland utreder snabbussar Karlstad – Örebro

Busstationen i Karlstad. Region Värmland ska utreda snabb busstrafik för pendlare mellan Karlstad och Örebro. Foto: Wikimedia Commons/199perma.

Snabba direktbussar mellan Karlstad och Örebro lockar politikerna i Region Värmland. På onsdagen beslutade kollektivtrafiknämnden i regionen att möjligheterna att etablera en sådan trafik ska utredas. Den regionala busstrafik som finns idag kräver att resenärerna byter buss i Karlskoga och inte passar långväga resenärer.

Bakgrunden är att det idag finns en omfattande arbets- och studiependling mellan Karlstad, Kristinehamn, Karlskoga och Göteborg.

Redan idag finns kommersiella fjärrbusslinjer (FlixBus och Vy/Bus4You) med snabb trafik mellan de båda städerna. Men trafikpolitikerna i Värmland anser att den kommersiella trafiken, som den är upplagd nu, inte fungerar särskilt väl för daglig pendling eftersom tidtabellerna är oregelbundna och biljettsystemen separata.

Såväl de berörda kommunerna som Region Örebro län har också fört fram önskemål om en snabb busstrafik som är anpassad till pendlarnas behov.

Men det innebär inte att den trafik som regionerna vill ha nödvändigtvis kommer att konkurrera med den kommersiella trafiken. Uppdraget från politikerna är att utredningen ska undersöka möjligheterna att förbättra utbudet av resor genom en ökad samverkan med kommersiell kollektivtrafik.

Detsamma gäller den utredning av en förbättrad kollektivtrafik mellan Värmland och Norge som politikerna beställde samtidigt, även om utredningen där gäller utökad tågtrafik.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)