Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trafikverket söker innovationer för aktivt resande

Som aktivt resande klassas bland annat cykel och kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Tillsammans med kommunerna Skellefteå och Uppsala genomför Trafikverket senare i sommar en innovationsupphandling för att stimulera fler aktörer att samverka för att utveckla smarta lösningar för ett aktivt resande. Det handlar om lösningar för att göra det enkelt och säkert att gå, cykla eller åka kollektivt.

Tanken är att de lösningar som kommer fram genom upphandlingen ska leda fram till demoprojekt eller tester där exempelvis trafiksäkerhet, teknik, affärsmodeller och så vidare klargörs.

– Det krävs en mångfald av lösningar och alla trafikslag behövs för att ställa om till ett fossilfritt transportsystem i ett hållbart samhälle. Att satsa på smarta lösningar för säker gång, cykel och kollektivtrafik är en god investering för såväl klimat som hälsa, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

En innovationsupphandling syftar till att driva på utvecklingen och stimulera aktörer att arbeta tillsammans för att tänka nytt, skapa utveckling, innovation och lärande inom det område som utlysningen sker.

– Vi vill nå alla aktörer, små som stora, som kan tänkas ha förslag och lösningar som kan användas för att ett ökat aktivt resande också kan ske säkert. Nya innovativa idéer kan även bidra till ökad svensk konkurrenskraft och till regeringens vision om en permanent världsutställning för hållbara transportlösningar, säger Anna Lindell, strateg på Trafikverket.

De förslag som lämnas in kan gälla lösningar som fokuserar på fordon, infrastruktur, tjänster och produkter eller åtgärder som leder till att påverka och förändra beteenden.

– Vi kan erbjuda tio aktörer 100 000 kronor var för att utveckla sin idé. Därefter erbjuds två – fyra förslag 500 000 kronor för konceptutveckling då vi tillsammans kan utveckla tekniken, tjänsten och affärsmodellen som gör att lösningen kan bli gångbar på marknaden, berättar Anna Lindell.

Med aktivt resande menas gång, cykel och andra färdsätt som inkluderar fysisk rörelse, samt kollektivtrafik. I begreppet cykel inkluderas även elcykel och el-scooter.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)