Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor elbusshelg stundar

På söndag och måndag rullar många elbussar ut i trafiken i en rad svenska städer. I bland annat Nyköping, Flen och Katrineholm elektrifieras stadstrafiken av Sörmlandstrafiken och Nobina med elbussar från BYD. Foto: Nobina.

När kollektivtrafiken i Sverige i helgen skiftar tidtabell kommer elbussar i stor skala att rulla ut på gatorna i en rad svenska städer, från Ystad i söder till Flen och Katrineholm i norr. Men flest nya elbussar i trafik blir det i Västra Götaland. Flertalet av de nya elbussarna är levererade av kinesiska BYD, medan Mercedes-Benz har levererat Ystads nya stadsbussar.

Redan under det gångna veckoslutet fick Katrineholmsborna bekanta sig med de nya elbussar från BYD som Nobina och Sörmlandstrafiken sätter in i stadstrafiken i Katrineholm, Flen och Nyköping från och med söndag. På lördag ska bussarna presenteras för Nyköpingsborna. Totalt ska de tre Sörmlandsstäderna få 24 elbussar, samtliga från BYD.

På söndag läggs hela linjenätet för stadsbussarna i Ystad om. Samtidigt sätter Bergkvarabuss in ny Mercedes-Benz eCitaro i trafiken. Foto: Skånetrafiken.

På söndag är det också premiär för Ystads nya stadstrafik som körs av Bergkvarabuss på uppdrag av Skånetrafiken. Där är det Mercedes-Benz batteridrivna stadsbuss eCitaro som sätts i trafik och ersätter samtliga hittillsvarande stadsbussar. För eCitaro är det dessutom Sverigepremiär. Som reserv och för förstärkningstrafik kommer dock två gasbussar att finnas kvar.

Samtidigt introduceras ett nytt linjenät för stadstrafiken i Ystad med fler linjer och fler avgångar. Fem linjer har blivit sex, vilket ska ge kortare körsträckor och bidra till bättre punktlighet. Från och med den 18 augusti blir det också halvtimmestrafik på alla stadsbusslinjer i Ystad.

Bussarna kommer att drivas med el som uppfyller den Svenska Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval.

Lidköping får elva nya elbussar. Foto: Nobina.

Årets hittills största elbussatsning i Sverige sker dock i Västra Götaland där Västtrafik och Nobina sätter in nya elbussar i Lidköping, Borås och Ale. Det blir genomgående bussar av olika modell från BYD, från 9-meters midibussar till 12-meters stadsbussar och 18-meters ledbussar.

– Det är verkligen inspirerande att redan nu kunna erbjuda en helt elektrisk stadstrafik i Lidköping. Tystare och renare bussar i våra städer minskar bullret, gör att människorna där mår bättre samtidigt som det gör det möjligt att bygga tätare. Framtiden är redan här, sa Peter Hermansson(M), styrelseordförande i Västtrafik, när den nya elbusstrafiken i Lidköping pressvisades på tisdagen.

– Vi är stolta över att tillsammans med Västtrafik och Lidköpings kommun, ta nästa steg i utvecklingen av trafiken med Västra Götalands första helt elektrifierade stadstrafik. Med ny teknik kan vi bidra till en tystare, renare och effektivare kollektivtrafik för både resenär, medarbetare och kommuninvånare, säger Jonas Kempe, marknadsdirektör och vice vd på Nobina Sverige.

De elva elbussarna i Lidköping är en del av en större övergång till elbussar för Västtrafik. I år börjar sammanlagt 60 elbussar att rulla på flera orter runt om i regionen och under 2020 kommer ytterligare cirka 170 stycken i trafik. Något som då gör Västtrafik störst i Sverige på elbussar.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)