Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen vill ha ett biljettsystem för all kollektivtrafik

Samtrafikens vd Gerhard Wennerström har fått i uppdrag av regeringen att utreda ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i Sverige. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen har gett Samtrafikens vd Gerhard Wennerström i uppdrag att utreda hur ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i Sverige kan införas. Syftet är att göra det enklare för resenärer att välja kollektivtrafiken. Senast den 30 april nästa år ska utredningen vara färdig. I januariavtalet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna slogs det fast att regeringen ska arbeta för ett nationellt biljettsystem för kollektivtrafiken och det är alltså det arbetet som går vidare.

– Att resa med kollektivtrafik är klimatsmart och vi vet att allt fler resenärer vill kunna välja hållbara transporter. Ett nationellt biljettsystem kommer att göra det enklare att välja buss, tåg eller färja, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth(S).

För att kunna nå klimatmålet om en minskning av växthusgasutsläppen inom transportsektorn med 70 procent fram till 2030 behöver det bland annat bli enklare för resenärer att kombinera kollektivtrafikresor inom och mellan regioner samt med olika färdmedel, anser regeringen.

– Den som vill resa kollektivt i hela Sverige behöver idag anpassa sig efter många olika biljettsystem. Det kan göra det svårt att hitta rätt information eller att köpa en resa. Ett nationellt biljettsystem skulle göra det enklare för alla att göra klimatsmarta val i vardagen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin(MP).

Den särskilde utredzfre som regeringen har utsett, Samtrafikens vd Gerhard Wennerström, ska utreda vad som krävs för att införa ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. Han ska även lämna förslag på hur ett sådant biljettsystem bör utformas, byggas upp, drivas och finansieras.

Det här är uppdraget till Gerhard Wennerström:

Analysera vilka behov respektive hinder som finns kopplat till att köpa biljetter till kollektivtrafik i hela Sverige.

Kartlägga och analysera befintliga och pågående insatser inom kollektivtrafikområdet i Sverige avseende biljetter och färdbevis, inklusive eventuella tekniska och marknadsmässiga hinder för skapandet av ett konkurrensneutralt nationellt biljettsystem.

Beskriva hur relevanta länder har organiserat nationella biljettsystem för kollektivtrafik.

Beskriva det statliga åtagandets omfattning avseende lokal, regional, nationell och internationell kollektivtrafik.

Definiera vilken trafik som bör omfattas av ett nationellt biljettsystem.

Föreslå insatser och tidsplan för skapandet av ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela landet. Möjligheterna att integrera mobilitet som en tjänst ska särskilt belysas i förslaget.

Utredaren ska genomgående ha ett jämställdhetsperspektiv i den analys som görs. Statistik som utredaren redovisar ska om möjligt vara könsuppdelad.

Lämna nödvändiga författningsförslag.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)