Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Näringslivet kräver slopad elskatt för elbussar

Grön, men beskattad ”tankning” av gröna bussar. Den 19:e augusti sätter Nobina in elbussar i flera Sörmlandsstäder, men till skillnad från spårbunden kollektivtrafik måste elbussar betala elskatt. Foto: Nobina.

Elskatten för eldrivna bussar bör avskaffas så att elbussarna får samma villkor som exempelvis eldriven spårtrafik. Det föreslår Näringslivets Regelnämnd, NNR, som på sin webbplats skriver att eldrivna fordon hyllas för att de är ett gott miljöval. Elbussar är ett av de trafikslag som anses vara framtidens kollektivtrafik. Samtidigt konstaterar NNR att det fortfarande inte finns en fungerande konkurrensneutralitet mellan de olika trafikslagen inom kollektivtrafiken. Tåg och andra spårbundna färdmedel idag är befriade från energiskatt, koldioxidskatt och svavelskatt – oavsett om de drivs av el eller diesel. Elbussar, däremot, måste betala energiskatt.

– Det är bra att en stor näringslivsorganisation som NNR nu stödjer det krav som Sveriges Bussföretag drivit länge, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Kravet på slopad elskatt för bussar har också i debattartiklar stöttats av Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd (M) i Region Stockholm samt ordförande i Svensk Kollektivtrafik och Ulrika Frick (MP) ordförande i Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd.

Finansminister Magdalena Andersson(S) har hittills stretat emot ett slopande av elskatten för eldrivna bhussar.

Näringslivets Regelnämnd NNR bildades år 1982 och är en oberoende, politiskt obunden ideell förening helt finansierad av sina medlemmar. Bland medlemmarna finns 21 svenska näringslivsorganisationer och branschförbund som tillsammans representerar drygt 300 000 företag. Det betyder att NNR talar för alla aktiva företag i Sverige som har en anställd eller fler, i alla branscher och av alla storlekar. NNRs uppgift är att förespråka och verka för effektivare och mindre kostsamma regler samt en minskning av företagens uppgiftslämnande i Sverige och EU.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)