Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

FlixBus utvecklar bränslecellsbussar

Expressbussjätten FlixBus och teknologiföretaget Freudenberg Sealing Technologies planerar att tillsammans med en busstillverkare utveckla bränslecellsbussar för långväga trafik. Illustration: Freudenberg Sealing Technologies.

Europas största expressbussföretag, FlixBus, planerar trafik med bränslecellsbussar i samarbete med det tyska teknologiföretaget FST, Freudenberg Sealing Technologies. En ännu inte namngiven busstillverkare ska också ingå i projektet, men diskussioner pågår redan, uppger FlixBus.

De krav som FlixBus ställer på bränslecellsbussarna när bland annat att accelerationen ska vara lika snabb som hos dagens långfärdsbussar med Euro 6-dieselmotorer. Bränslecellsbussen ska också klara en sträcka på minst 500 kilometer på en tankning och kunna tankas full på högst 20 minuter.

Sedan tidigare kör FlixBus tre batterielektriska långfärdsbussar från de kinesiska busstillverkarna BYD och Yutong i Tyskland och Frankrike, bland annat mellan Paris och Amiens samt mellan Frankfurt och Mannheim. Men när det gäller bränslecellerna ska tekniken utvecklas av Freudenberg och FlixBus för att vid en senare tidpunkt även kunna användas i annan verksamhet än busstrafik.

– Vi vill vara med och skapa framtidens mobilitet. Därför frågar vi oss ständigt hur vi kan göra resandet ännu mer hållbart. Efter att framgångsrikt ha lanserat tre eldrivna långfärdsbussar vill vi nu vara med och tillsammans med Freudenberg utveckla bränslecellsdriven trafik, säger Fabian Stenger, vd för FlixMobilitys tyska bolag FlixBus DACH.

Parterna planerar ett hybridsystem som på ett smart sätt kombinerar batterier och bränsleceller. Förutom i långväga busstrafik ska drivlinan också vara direkt användbar i tunga nyttofordon såsom lastbilar. Initialt räknar parterna med att 30 bussar ska få lösningen med bränsleceller.

För att snabbt kunna genomföra projektget planerar de båda företagen att söka finansiering via ett nationellt, tyskt statligt program för innovationer inom vätgas och bränslecellsteknik.

Så ska den bränslecellsdrivna expressbussen vara. Illustration: Freudenberg Sealing Technologies.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

1 kommentar »

  1. Är det verkligen flixbus som forskar? De förmedlar väl bara investerarnas pengar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)