Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya biljetter men oklara priser i väst

Borås tillhör de tätorter som får behålla en särskild periodbiljett när Väsattrafik gör om sitt biljettsortiment och ändrar zonerna nästa höst. Foto: Thomas Harrysson.

Nu står det klart vilka biljetter som ska ingå i Västtrafiks sortiment framöver. De nya biljetterna börjar gälla nästa höst, i samband med att de nya zonerna för kollektivtrafiken i Västra Götaland införs. Vad biljetterna kommer att kosta är däremot inte klart. Först under våren 2020 kommer politikerna att besluta om biljettpriserna.

Västtrafiks styrelse har nu beslutat om ett helt nytt biljettsortiment som börjar gälla i november 2020 när de nya zonerna införs.

– Vi får in många synpunkter från resenärer som tycker att dagens biljettsortiment är krångligt och svårt att förstå. Det har vi tagit till oss av. Grundtanken med det nya sortimentet är att det ska bli enklare att välja biljett än vad det är idag. Då krävs ett överskådligt utbud som är enhetligt i hela Västra Götaland, säger Peter Hermansson (M), styrelseordföranden för Västtrafik.

Västtrafik får i det nya systemet tre nya zoner: Zon A: Göteborg, Partille, Mölndal, Öckerö; zon B: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn samt zon C: Resterande 37 kommuner i Västra Götaland.

Dessutom kommer en rad specialbiljetter att finnas. Dit hör bland annat separata periodbiljetter för tätorterna Borås, Skövde, Uddevalla och Trollhättan/Vänersborg, fritidsbiljetter på 30 och 90 dagar samt sommarkort för turister i Västra Götaland. Samtidigt försvinner en lång rad av de nuvarande biljetterna.

Grundsortimentet består av biljetter för zonerna och zonkombinationerna A, B, C, AB, BC och ABC.

Alla biljetter i grundsortimentet finns för vuxen och ungdom och för tidsgiltighet 1 dygn, 3 dygn, 30 dagar, 90 dagar, 365 dagar samt för enkelresor. Enkelresa i en zon har giltighet 90 minuter och i två eller fler zoner 180 minuter.

I den nya zonindelningen kommer priset att vara detsamma i alla zoner. Men vad de nya priserna landar på är inte klart än. Det kommer att beslutas av Kollektivtrafiknämnden under våren 2020.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)