Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: Bra att tackla kapacitetsbrist i elnäten

En planerad utbyggnad av infrastruktur för elbussar har fått problem på grund av bristande kapacitet i elnäten, konstaterar Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

En ökad efterfrågan på el har lett till att kapaciteten i elnätet på flera håll i landet inte räcker till. Därför gav regeringen på torsdagen i uppdrag till Energimarknadsinspek-tionen att analysera situationen och komma med förslag till åtgärder på hur problemet ska tacklas. Bra, anser Sveriges Bussföretag.

– Det är bra att regeringen ser ut över kapacitetsproblemen i elnäten. Bussbranschen står inför ett paradigmskifte då stora delar av framförallt stadsbusstrafiken inom de närmaste åren förväntas elektrifieras som ett led i bussbranschens omställning till en helt förnyelsebar fordonsflotta.

– På Sveriges Bussföretag har vi efter dialog med medlemsföretag, forskare, regionala kollektivtrafikmyndigheter och statliga myndigheter under det senaste fått information om att planerad utbyggnad av infrastruktur för elbussar fått problem på grund av bristande kapacitet i elnäten, kommenterar Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag.

Senast den 1 oktober nästa år ska Energimarknadsinspektionen lägga fram sin analys och sina förslag, men redan den 30 april ska myndigheten komma med en delredovisning.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)