Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Energiskatt för bussar och kameraövervakning i centerförslag i riksdagen

Anders Åkesson(C) och en grupp andra centerpartister tar i en riksdagsmotion upp en rad frågor som gäller busstrafiken och den övriga transportsektorn. Foto: Sveriges Riksdag.

Flera frågor som gäller busstrafiken tas upp i en gemensam riksdagsmotion från en grupp centerpolitiker i riksdagen med Anders Åkesson som första namn. Centerpolitikerna tar i sin motion upp en rad frågor för en hållbar infrastruktur i hela landet och hävdar där att det behövs starkare incitament än idag för att nå det politiska målet att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent till år 2030.

En av en lång rad punkter som centerpolitikerna tar upp är ett krav på att regeringen utreder energiskatten även frö elbussar och elbåtar. Biodrivmedel, kameraövervakning och upphandlingar tas också upp i motionen.

När det gäller biodrivmedel ställer sig centerpolitikerna bakom branschens krav på långsiktiga och stabila villkor för biodrivmedlen och menar att det är angeläget att öka användningen av förnybara drivmedel i hela transportsektorn.

– För att investeringar ska komma till i biodrivmedelssektorn är långsiktiga och tydliga spelregler helt avgörande. Detta gäller på såväl nationell som internationell nivå, skriver de centerpartistiska riksdagsledamöterna.

Centerpartiet vill också införa en kollektivtrafikbonus för att uppmuntra regioner och landsting att öka kollektivtrafiken för att pressa tillbaka klimatutsläppen och minska trängseln på vägarna. Resenärer bör kunna använda sitt kort med reskassa över hela landet och en nationell reseplanerare där man kan boka biljett från dörr till dörr efterlyses av partiet.

Centerpartiet vill också ha en översyn av lagstiftningen om kollektivtrafik för att göra det möjligt med nya kollektiva transportlösningar.

I motionen tar partiet även upp tryggheten i kollektivtrafiken, både för resenärer och personal.

– Hot, våld och trakasserier av bussförare och bussresenärer är ett växande problem. Detta skapar en otrygg och hotfull miljö i kollektivtrafiken och det riskerar att minska viljan hos den enskilde att vilja åka kollektivt. Det är därtill ett allvarligt arbetsmiljöproblem, heter det i motionen där partiets politiker ställer sig bakom att snabbt genomföra de förslag som kameraövervakningsutredningen har presenterat.

Hela den centerpartistiska motionen om transporter och infrastruktur kan laddas ner här.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)