Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fackordföranden: Upphandlingar hotar arbetsmiljön

Just nu pågår stora trafikupphandlingar i Region Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Skärpta krav på arbetsvillkor och steg mot att åter köra kollektivtrafiken i egen regi. Det kräver tre fackordföranden i Storstockholm i en debattartikel i tidningen Arbetet. Där hävdar de att upphandlingarna inom kollektivtrafiken har minskat tryggheten för personalen, lett till en systematisk personalbrist samt ökade kostnader.

De tre är Karin Åkersten, ordförande Seko Stockholm, Jessica Klemetsson, ordförande Kommunal Stockholms län samt Sofia Södergren Poikulainen och ordförande Transport Avdelning 5.

I debattartikeln för de fram fyra krav på de stora trafikupphandlingar som just nu pågår i Region Stockholm. Det är flera stora busstrafikvtal, trafiken på Roslagsbanan samt tunnelbanan.

Kraven från de tre fackordförandena är:

• Skärpta krav på arbetsvillkor i trafikupphandlingar;
• En oberoende utredning som ställer kostnaderna i det nuvarande upphandlingssystemet mot vad det skulle innebära att driva hela eller delar av trafiken i egen regi;
• Ett tydligt förbud mot långa entreprenörskedjor vilket drastiskt försämrar tryggheten och villkoren för de anställda;
• Steg mot att ta tillbaka trafiken i egen regi så att vi bättre kan samordna, planera och garantera säkerheten och tryggheten för de anställda och ha den insyn som krävs för att kunna följa upp och utveckla kollektivtrafiken för allmänhetens bästa.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)