Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fordons- och transportprogrammet lockar i gymnasieval

Antalet sökande till gymnasieskolans fordons- och transportprogram ökar. Foto: Transportföretagen.

Samtidigt som antalet sökande till yrkesprogrammen i gymnasieskolan går ner håller fordons- och transportprogrammet ställningarna. Det visar Skolverkets statistikrapport över antalet sökande till gymnasieskolan läsåret 2019/2020. Sammanlagt har 6 427 elever sökt fordons- och transportprogrammet för läsåret 2019/2020 enligt den färska statistikrapporten från Skolverket. Det innebär en uppgång jämfört med läsåret 2018/2019 då 6383 ansökningar kom in.

Statistiken visar även att fordons- och transportprogrammet ligger tvåa i popularitet bland yrkesprogrammen. Statistiken visar även att antalet elever som sökt yrkesprogram minskat med 1,2 procent, vilket innebär att den ökning fordons- och transportprogrammet visar på står sig stark.

– Transportnäringen har ett stort rekryteringsbehov och goda jobbmöjligheter och därför är det mycket glädjande att antalet sökande till fordons- och transportprogrammet ökat, särskilt som intresset för yrkesprogrammen minskat, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Kompetensförsörjning är en av transportnäringens största utmaningar. En huvudfråga hos bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen, där Sveriges Bussföretsg ingår, är därför att få fler elever att söka fordons- och transportprogrammet.

– En grundförutsättning är att stärka utbildningarna eftersom kvalitet är en avgörande faktor. Vi för även en nära dialog med bransch, skola och politiker för ökad samverkan och för tillräckliga resurser och vi arbetar inte minst aktivt med att berätta om branschen genom skolbesök, genom vår nya kommunikationssatsningar med att nå högstadieungdomar och genom att aktivt nå ut i media, säger Caj Luoma.

Samtidigt som ansökningarna ökar har antalet antagna elever till fordons- och transportprogrammet ökat med 183 elever jämfört med föregående läsår. Det innebär att 3323 elever antagits för läsåret 2019/2020 medan 3140 elever antogs 2018/2019.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)