Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Samarbete ska göra stadsbussar snabbare

Borås stad, Västtrafik och Nobina har tagit fram en handlingsplan för att utveckla kollektivtrafiken i Borås.

Bättre framkomlighet ska göra att stadsbussarna i Borås får 25 procent högre snitthastighet till år 2025. Det är ett av inslagen i en ny handlingsplan för att utveckla kollektivtrafiken som Borås stad har tagit fram i samarbete med Västtrafik och bussoperatören Nobina. Under de kommande tre åren ska ett 20-tal åtgärder och utredningar genomföras. Målet är att öka resandet med kollektivtrafiken och andra hållbara transportslag.

Bakgrunden till handlingsplanen är att Borås växer snabbt. Fram till år 2035 beräknas 30 000 nya invånare flytta till staden, vilket kräver en samordnad stadsutveckling och kollektivtrafik.

Enligt den nya handlingsplanen ska kollektivtrafiken bli mer attraktiv och yteffektiv och tillgängligheten till den ska öka. År 2025 ska var tredje motoriserad resa i Borås göras med kollektivtrafiken. Samtidigt ska framkomligheten förbättras och snitthastigheten öka med 25 procent för alla stadstrafiklinjer.

På onsdagen klubbades planen av Västtrafiks styrelse och redan tidigare har den godkänts av kommunstyrelsen i Borås.

– Transportsektorn i Sverige står för en tredjedel av landets totala utsläpp av växthusgaser, och det är ett starkt incitament att bygga en allt bättre kollektivtrafik. Inne i våra städer är förutsättningarna stora att erbjuda allt fler människor riktigt goda kollektiva alternativ. Det vill vi göra, säger Tom Andersson (MP), kommunalråd med ansvar för kollektivtrafik.

– Vi vill vara med och utveckla en stad där människor väljer att resa kollektivt och hållbart. Det handlar både om bussarnas restider, turtäthet och pålitlighet men också om att det ska vara smidigt att byta till kollektivtrafiken, oavsett om man går, cyklar eller kör bil dit. Samarbetet med Borås Stad och Nobina är väldigt värdefullt för att vi ska kunna nå dit, säger Västtrafiks styrelseordförande Peter Hermansson (M).

Några exempel på åtgärder som ska genomföras de kommande åren:
Översyn av linjesträckningar.
Utveckling av hållplatsen Södra Torget.
Öka tillgängligheten på hållplatser och anslutande gång- och cykelvägar.
Utreda åtgärder för minskat buller av kollektivtrafik.
Ta fram en plan för hur Borås kan bli en testarena för hållbart resande.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)