Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norrbottnisk bussupphandling görs om

Länstrafiken i Norrbotten gör om upphandlingen av busstrafiken mellan Luleå och Boden. Foto: Ulo Maasing.

Länstrafiken i Norrbotten gör om upphandlingen av busstrafiken mellan Luleå och Boden. Upphandlingen fick tidigare hård kritik från bland andra Bodens kommunalråd Claes Nordmark eftersom upphandlingsunderlaget enbart avsåg dieselbussar. Biogas saknades som alternativ. ”En miljöskandal”, menade Nordmark. I väntan på att upphandlingen görs om kommer Länstrafiken att få göra en direktupphandling av trafiken mellan de båda städerna.

Till Norrländska Socialdemokraten, NSD, säger Mats Aspemo, vd för den regionala kollektivtrafikmyndigheten och länstrafikens upphandlare Helena Persson att oklara utredningsdirektiv från politikerna låg bakom att biogasalternativet saknades i upphandlingsunderlaget.

Länstrafikens styrelse har nu beslutat att göra om upphandlingen, med biogas som ett alternativ i anbudsunderlaget.

– Vi behövde göra ett omtag eftersom vi inte uppfyllde de ambitioner som ägarna hade gällande val av drivmedel, säger Länstrafikens och den regionala kollektivtrafikmyndighetens ordförande Anders Öberg till NSD.

För att klara trafiken till en ny upphandling är avgjord måste länstrafiken direktupphandla denna för en övergångsperiod. Idag har Centrala Buss i Norrbotten det aktuella trafikavtalet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)