Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

BYD och Toyota i samarbete om elfordon

Elbussar från BYD framför företagets högkvarter i Shenzhen. BYD och Toyota meddelade på torsdagen att man bildar ett gemensamt bolag för utveckling av batteridrivna fordon. Foto: Ulo Maasing.

Den kinesiska fordonstillverkaren BYD och japanska Toyota meddelade på torsdagen att de båda företagen har skrivit avtal om att etablera ett gemensamt företag för forskning och utveckling av batterielektriska fordon. Det nya utvecklingsbolaget ska arbeta med att konstruera och utveckla batteridrivna fordon, inklusive fordonsplattformar, och delar till dessa.

Bolaget ska etableras i Kina och ägas till 50 procent av Toyota och 50 procent av BYD. Personalen till det nya företaget ska komma från de båda företagens nuvarande utvecklingsavdelningar. Såväl BYD som Toyota tillverkar ett brett spektrum av eldrivna fordon, från personbilar till bussar.

– Vi avser att kombinera BYD:s styrka när det gäller utveckling och konkurrenskraft på elfordonsmarknaden med Toyotas kvalitet och säkerhetsteknik för att på det sättet erbjuda marknaden de bästa produkterna när det gäller batteridrivna fordon, säger Lian Yu-bo, senior vice president vid BYD.

– Vi har samma mål när det gäller att ytterligare utveckla användningen av elfordon och uppskattar att BYD och Toyota kan bli lagkamrater som samarbetar istället för att vara rivaler, säger Shigeki Terashi, Toyotas vice koncernchef.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)