Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina in i Norrbotten

Etablerar sig även i Norrbotten.

Nordens största bussoperatör, Nobina, etablerar sig i Norrbotten. I december 2020 tar Nobina över trafiken på tre av stomlinjerna i Norrbotten och i juli 2021 tar Nobina över stadstrafiken i Piteå som då kommer att köras med enbart elbussar. Totalt handlar det om 25 nya bussar som Nobina sätter in i Norrbotten. Av dessa är tretton elbussar.

Enligt Nobina är bussarna npassade för regionens behov och för en bekvämare, tystare och mer hållbar resa. Upphandling och samtliga fordon följer branschens gemensamma rekommendationer Bus Nordic med syfte att skapa en mer hållbar, kostnadseffektiv och attraktiv kollektivtrafik.

– Vi välkomnar Nobina som samarbetspartner och ser fram emot ett framtida nära samarbete där vi gemensamt kommer att utveckla och ansvara för att en god kollektivtrafik upprätthålls och görs tillgänglig för både nu aktuella samt i framtiden tillströmmande kunder och resenärer, Helena Persson, upphandlingsansvarig Länstrafiken i Norrbotten.

För Piteås del innebär det nya, tioåriga avtalet att kollektivtrafiken i staden blir 100 procent fossilfri.

− Det känns jättebra att avtalet för kommunens kollektivtrafik med buss i tätorten är klart. Att trafikeringen dessutom kommer att vara helt fria från fossila utsläpp gör upplevelsen än mer positiv. Nobina är ett stort företag med gedigen kunskap om kollektivtrafik och har stor erfarenhet av trafik med elbussar. Det känns tryggt och vi ser fram emot ett gott samarbete, Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande i Piteå.

− Genom det förtroende vi fått av Länstrafiken i Norrbotten och Piteå kommun är vi mycket stolta och glada över att återigen vara verksamma i Norrbotten. Med gemensam kunskap kan vi driva både teknik- och resandeutveckling, och med detta bidra till att kollektivtrafiken blir ett ännu mer naturligt och attraktivt resval, säger Henrik Dagnäs, vd på Nobina Sverige.

Bus Nordic och de gemensamma avtalsrekommendationerna är framtagna av Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik. Det är en samverkan mellan alla aktörer inom svensk kollektivtrafik med det övergripande målet att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel och antalet resande.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Vilka är stomlinjerna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)