Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny generation av Irizars elbussar

Irizar marknadslanserar nu den nya generationen av sin eldrivna buss  Irizar ie. Bild: Irizar.

Den spanska busstillverkaren Irizar, i Sverige mest känd för sina turistbussar, har nu introducerat en ny generation av sin batteribuss Irizar ie. Bussen finns såväl som stadsbuss som klass 2-buss för regionaltrafik. Den nya generationen av ie har lägre vikt, större passagerarkapacitet och nya batterier som ger en ökad räckvidd.

Nya generationens Irizar ie visades som 12-metersbuss nyligen på Busworld i Bryssel. Foto: Ulo Maasing.

Irizar ie har sedan 2014 varit i trafik i flera europeiska städer. Den nya generationen visades i tolvmetersversion för stadstrafik på Busworld i Bryssel för några veckor sedan. Den nya generationen av Irizar ie kan fås i fyra längder, 10, 12, 15 och 18 meter och har fått en ny design, både utvändigt och invändigt.

Bussen kan fås för såväl depåladdning som för snabbladdning på linjen via pantograf. Laddtiden vid långsam laddning i depå har minskat jämfört med föregångaren och är nu tre timmar. Laddning kan ske med en effekt från 50 till 600 kW. Med en batterikapacitet på 350 kWh och normala väderförhållanden uppges räckvidden av tillverkaren till cirka 250 kilometer, vilket motsvarar ungefär 17 timmars drift i stadstrafik.

Irizar ie kan också fås certifierad som klass 2-buss.

Taggat som: , ,

Categorised in: Busworld, Internationellt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)