Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Socialt kurage efterfrågas av resenärer

70 procent av dem som reser ensamma på kvällen med kollektivtrafiken i Storstockholm känner sig trygga. Foto: Ulo Maasing.

Närmare nio av tioresenärer  skulle känna sig tryggare i kollektivtrafiken om de visste att medresenärerna skulle hjälpa till vid en otrygg situation. Men samtidigt tycker de att det sociala kuraget ofta lyser med sin frånvaro. Bara tre av tio anser att deras medresenärer visar socialt kurage, eller som SL i Storstockholm kallar det, kollektivkurage. Det visar SL:s trygghetsundersökning som genomfördes i oktober där drygt 1 000 personer svarade på frågor om sin upplevelse av tryggheten i kollektivtrafiken..

Av de 850 000 personer som varje dag reser med kollektivtrafiken i Stockholm uppger cirka 70 procent att de känner sig trygga när de reser ensamma på kvällstid. Men när de inte känner sig trygga det beror det oftast på hur andra resenärer beter sig. Främst anges påverkade personer och förekomst av gäng som faktorer som påverkar upplevelsen av trygghet.

SL:s undersökning visar att 87 procent av stockholmarna skulle känna sig tryggare i kollektivtrafiken om de visste att medresenärerna skulle hjälpa till vid en otrygg situation. Samtidigt uppger sju av tio, 68 procent, av de som sett en medresenär i en utsatt situation att de har agerat. Över hälften uppger att de själva ingrep i situationen och tolv procent ringde SL:s särskilda trygghetsnummer 020 120 25 25.

Samtidigt som sju av tio uppger att de har agerat när de sett en medresenär i en utsatt situation så anser endast tre av tio att andra visar kollektivkurage.

– Jag kan bara spekulera i vad det beror på men det kan ha att göra med ouppmärksamhet. Man kanske tittar i mobilen och ser helt enkelt inte vad som händer omkring i kollektivtrafiken. En annan tänkbar förklaring är att människor tolkar situationer annorlunda och har olika uppfattning om när det passar att agera, säger Alpay Aksoy, samordnare på SL:s trygghetscentral.

Här är några siffror från undersökningen:

Skulle du känna dig tryggare i kollektivtrafiken om du visste att dina medresenärer skulle agera om det uppstår en otrygg situation?
Ja 87 %
Nej 3 %
Vet ej 9 %

Har du själv agerat när du sett en medresenär i en utsatt situation?
Svar bland de 46 procent som varit med om en situation:
Ja, genom att ringa SL:s trygghetsnummer 12 %
Ja, genom att ringa polis eller ambulans 12 %
Ja, genom att själv ingripa i situationen 53 %
Ja, på annat sätt 2 %
Nej, jag vågade inte agera 6 %
Nej, situationen löstes utan att jag kände att jag behövde agera 26 %

Tycker du att människor visar kollektivkurage i SL-trafiken, alltså visar omtanke och agerar vid behov, när en medresenär behöver det?
Ja 29 %
Nej 43 %
Vet ej 28 %

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)