Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Modernt att åka kollektivt anser två av tre

För andra året i rad har Västtrafik kartlagt attityder och syn på resande och trafik i Västra Götaland.

Allt fler av invånarna i Västra Götaland tycker att det är omodernt att äga bil. Nästan två av tre anser att det är modernt att åka kollektivt. Det visar en stor undersökning som Västtrafik har låtit göra. Undersökningen visar också att ytterst få tror att resandet med kollektivtrafik kommer att minska medan nästan varannan intervjuad bedömer att resandet med egen bil kommer att minska de kommande åren. En elektrifiering av busstrafiken är viktig anser också av två tredjedelar av invånarna i Västra Götaland.

Invånarna i Västra Götaland vill ha mindre biltrafik, mer plats för cyklar och att det ska bli lättare för kollektivtrafiken att komma fram i stan enligt undersökningen Hållplats 2019. Det är andra året som Västtrafik låter göra undersökningen. 3 000 personer som är 16 år eller äldre har svarat på en rad frågor om sin syn på resande och trafik.

Undersökningen visar att 60 procent av vanebilisterna vill att det ska bli lättare för kollektivtrafiken att komma fram i staden. 67 procent vill ha mer plats för cyklar i staden och 68 procent vill ha mindre biltrafik.

Nästan två av tre tror att samhället i stort kommer åka mer kollektivt. Men bara en av fyra tror att de själva kommer göra det. När bilisterna i undersökningen får ange vad som skulle få dem att ändra sitt resande svarar 11 procent att ”ingenting” kan påverka dem.

Även om en majoritet i Västra Götaland uppger att de inte kommer förändra sitt resebeteende, visar årets undersökning en tydlig attitydskillnad: 50 procent fler svarar att det är omodernt att äga bil jämfört med förra året.

– Undersökningen visar att det finns en stor skillnad i vad människor tycker och vad människor gör. Samtidigt är det intressant att vi nu ser en normförskjutning i vår syn på att äga sin egen bil. Hållbarhet är det nya moderna, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

– Det känns hoppfullt att årets undersökning tydligt visar att en majoritet vill att samhället ska satsa mer på hållbart resande, faktiskt även bilisterna. Samtidigt är det oroväckande att 81 procent av vanebilisterna svarar att de kommer resa lika mycket som idag eller mer med bil.

Undersökningen visar också på hur nya färdmnedel gör sitt intåg. Elsparkcyklarna, som för två år sedan inte fanns på marknaden, är idag ett färdmedel som många nyttjar. Men de minskar inte bilresandet särskilt mycket. Av dem som åker elspark minst en gång i veckan är 25 procent kollektivresenärer och 23 procent cyklister samt endast 14 procent bilister. Elspark är också ett färdmedel för unga. I åldrarna från 40 år och uppåt använder få elsparkcykel minst en gång i veckan.

Här kan du ladda ner hela rapporten.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)