Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler trygghetsvärdar i SL-trafiken

Trygghetsvärdarna i SL-trafiken ska bli fler. Foto: Ulo Maasing.

SL, som svarar för kollektivtrafiken i Region Stockholm, satsar på fler trygghetsvärdar i kollektivtrafiken. Värdarna ska komplettera de ordningsvakter och väktare som idag finns i SL-trafiken. Politikerna i trafiknämnden i Region Stockholm väntas klubba ett beslut om satsningen på sitt sammanträde på tisdag i nästa vecka.

– Satsningen innebär att vi ska finnas där vi gör störst nytta och att våra trygghetsresurser ska finnas där de gör störst nytta för tryggheten. För att göra detta möjligt föreslår vi nu en trygghetssatsning på ca 100-120 miljoner kronor som grund med möjlighet att skala upp mot 200 miljoner kronor kommande år, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

– Med en riktad satsning på fler trygghetsvärdar i SL-trafiken kompletterar vi exempelvis ordningsvakter och väktare. Därtill genomför vi en fördjupad samverkan med Stockholms Stadsmission för att komplettera trygghetsarbetet med insatser rörande hemlöshet eller missbruk.

Den upplevda tryggheten i kollektivtrafiken ökar. Detta enligt SL:s interna mätningar. De senare åren har den upplevda tryggheten gått från 70 % år 2017, till 72% vid senaste mätningen under 2019. Samtidigt säger prognosen att 2019 kommer att uppvisa att 74% av resenärerna i SL-trafiken upplever sig trygga.

Antalet trygghetsvärdar föreslås utökas i utsatta områden, ombord på fordon och på vissa knutpunkter i kollektivtrafiken.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)