Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Keolis ger BYD rekordorder på elbussar

Frank Janssen, vd för Keolis Nederland och Isbrand Ho, vd för BYD Europe, skrev på fredagen under den hittills störstas enskilda elbussordern i Europa. Foto: BYD.

Den kinesiska busstillverkaren BYD har tagit hem den hittills största ordern i Europa på elbussar. Det är Keolis holländska dotterbolag Keolis Nederland BV som från BYD har beställt 259 fullelektriska bussar för leverans från nästa sommar. När bussarna sätts i trafik innebär det också det hittills största enskilda skiftet från konventionella bussar till elbussar.

Bussarna ska sättas i trafik mot slutet av nästa år på linjer i den holländska regionen Ijssel-Vecht med bland annat städerna Zwolle, Apeldoorn och Lelystad. Huvuddelen av ordern, 206 bussar, avser 12-meters stadsbussar med pantograf.

I ordern, som tecknades på fredagen, ingår dessutom 8,7-meters midibussar samt BYD:s nya 13-meters elbuss med ny batteriteknik som gör att 13-metersbussarna har tillräcklig räckvidd för regionaltrafik.

När bussarna sätts i trafik i december 2020 kommer Keolis Nederland att ha Europas största elbussflotta. Ordern handlar inte bara om att sälja bussar utan innebär ett omfattande paket för hela bussarnas livstid.

– Vi har valt BYD på grund av våra utmärkta erfarenheter av deras elbussar. Dessutom har vi förtroende för BYD:s expertis när det gäller att tillverka, utveckla och underhålla batteripaket, säger Frank Janssen, vd för Keolis Nederland.

I och med ordern från Keolis Nederland tar BYD nu förstaplatsen på den europeiska elbussmarknaden. Den kinesiska busstillverkaren har nu levererat och fått beställningar på över 1 200 elbussar till nästan 60 städer i mer än tio europeiska länder. Den första europeiska ordern på elbussar fick BYD 2012. Den gällde sex elbussar till den holländska ön och nationalparken Schiermonnikoog.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

1 kommentar »

Trackbacks

  1. Utslippsfrie busser - status for 2019 - ZERO

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)