Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elchock i Köpenhamns busstrafik

En rad busslinjer i Köpenhamnsområdet blir i helgen elektriska. Bild: Movia.

En riktig elchock väntar boende och besökare i Köpenhamn och Fredriksberg i helgen. Då går nämligen en hel rad busslinjer i den danska huvudstaden över till elbussar. Bakgrunden är att Köpenhamns politiker har beslutat att stadens alla dieselbussar ska bytas mot elbussar senast 2025. Och man har kommit en bra bit på väg. I och med helgens trafikstart för elbussar på en rad linjer kommer var åttonde buss i kollektivtrafiken i Köpenhamns kommun att vara elektrisk.

Fredriksbergs kommun, som ligger inbäddad i Köpenhamn skyndar dock lite långsammare. Där ska alla bussar var eldrivna senast 2030.

Från och med söndagen, den 8 december, blir de båda hårt belastade busslinjerna 2A och 18 i Köpenhamn eldrivna när 48 nya batteribussar sätts in på dem. De båda linjerna har närmare elva miljoner årliga resenärer och går mellan Tingbjerg och Refshaleøen respektive mellem Lergravsparken/Ørestad station och Emdrup Torv.

Bussarna på linje 2A är 18-meters fullelektriska ledbussar från VDL med laddning vid ändhållplatserna. På linje 18 används depåladdade tolvmetersbussar från BYD.

Men det stannar inte vid detta. Trafikhuvudmannen för Köpenhamnsregionen, Movia, ersätter samtidigt också dagens bussar med elbussar på tre linjer i Ballerup och Egedal. De aktuella linjerna är 147, 156 och 157 som tillsammans har cirka 850 000 passagerare årligen. Dessa bussar är depåladdade och tillverkade av VDL.

Efter helgen kommer totalt 76 elbussar att rulla i trafik för Movia.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)