Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Keolis köper trådbussar från Solaris till Bergen

Keolis har beställt tio 18-meters trådledbussar från Solaris för trafik i Bergen. Bild: Solaris.

Den internationella kollektivtrafikoperatören Keolis har beställt tio trådbussar för trafik i Norges näst största stad Bergen. Keolis kör kollektivtrafiken i staden på uppdrag av trafikhuvudmannen Skyss. Bussarna är 1u8-meters ledbussar av modell Solaris Trollino. Ordervärdet uppges till åtta miljoner euro, cirka 84 miljoner SEK.

Bergen är en av endast två nordiska städer med trådbussar. Den andra är Landskrona. Även där har trådbussarna levererats av Solaris.

Leveranserna till Bergen inleds i september nästa år och bussarna sätts i trafik nästa höst. Trådbusslinjen i Bergen är cirka 7,5 kilometer lång.

Bussarna till Bergen kommer att ha en elmotor på 250 kW. De kommer dessutom att vara utrustade med batteripaket på 55 kWh, vilket gör att de kan köra drygt elva kilometer utan luftledning. Batterierna laddas när bussen kör under luftledning, så kallad IMC, In Motion Charging.

Bussarna får 47 sittplatser, samtliga med säkerhetsbälte. Tio av stolarna finns i bussens låggolvsdel. Luftkonditionering, infosystem med två stora bildskärmar, kameraövervakning av dörrarna, backkamera och en kamera på taket för kontroll av pantografen ingår i utrustningen. Dörrlösningen är 2+2+2+0 och varje dörröppning har ett system för passagerarräkning.

Med tanke på nordiskt klimat är bussarna utrustade med ett särskilt paket för värmeisolering, vilket också spar energi. De är också anpassade för användning av snökedjor.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)