Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nytt stopp för bussavtal på Gotland

Högsta Förvaltningsdomstolen stoppar Region Gotland. Foto: Ulo Maasing.

Region Gotlands omstridda upphandling av busstrafiken på Gotland stoppas åter. Det är Högsta förvaltningsdomstolen som nu har förbjudit regionen att tills vidare teckna avtal med Bergkvarabuss om att köra linjetrafiken och skolskjutsarna på Gotland från och med juni 2020.

Bakgrunden till den senaste vändningen i de allt mer komplicerade rättsliga turerna är att Region Gotland i oktober gjorde en medvetet otillåten direktupphandling av busstrafiken på ön från och med nästa sommar.

Egentligen skulle då det trafikavtal som Gotlandsbuss tilldelat Bergkvarabuss ha trätt i kraft, men frågan om den upphandlingen låg hos Kammarrätten, sedan Gotlandsbuss tagit strid om upphandlingen. För att se till att kollektivtrafiken och skolskjutsarna rullade även från sommaren 2020 gjorde regionen den otillåtna direktupphandlingen och gav trafiken till Bergkvarabuss. I liknande situationer är annars det vanliga att befintlig operatör får fortsätta att köra på ett kort avtal.

Gotlandsbuss överklagade också den otillåtna direktupphandlingen, fick nej i Kammarrätten, men begärde prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen. Nu har domstolen förbjudit Region Gotland att ingå avtalet innan den avgjort frågan om prövningstillstånd.

Därmed är det åter oklart vem som kör kollektivtrafiken på Gotland från och med juni nästa år, samtidigt som Region Gotland riskerar miljonböter från Konkurrensverket.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)