Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

ABB laddar holländska elbussar

ABB har levererat mer än 100 laddstationer för elbussar till ett holländskt bussföretag. Foto: ABB.

Svensk-schweiziska ABB levererar mer än 100 laddare till det holländska bussföretaget Qbuzz för laddning av företagets flotta på 99 fullelektriska bussar. Nederländerna har beslutat att samtliga nya bussar för kollektivtrafik i landet ska vara emissionsfria senast 2025. Landet har också som mål att minska sina klimatutsläpp med 95 procent fram till år 2050.

Ordern från Qbuzz till ABB följer sedan bussföretaget vunnit två trafikupphandlingar, dels i Groningen/Drenthe i norra delen av landet, dels i Dordrecht i sydvästra Nederländerna.

Till trafiken i norr har ABB installerat 62 laddstationer om 100 kW till flera av bussföretagets depåer för laddning av bussarna nattetid.

I det andra avtalsområdet har ABB installerat 38 snabbladdningsstationer på 50 kW i Qbuzz´ depå, liksom sex laddstationer med pantograf för snabbladdning på ändhållplatserna på flera linjer. Dessa är på 300 kW och snabbladdar elbussarna på 3 – 6 minuter.

ABB är en av de stora leverantörerna globalt av laddstationer för el- och hybridfordon, både bilar och bussar. Sedan 2010 har företaget sålt mer än 13 000 laddstationer i mer än 100 länder.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)