Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbuss, samåkning och kanske ångtåg ska lyfta västgötabyar

Tre små samhällen i Skaraborg ingår i ett nytt, unikt projekt för resande på landsbygden och i små samhällen. Bild: Västra Götalandsregionen.

Tre byar i Skaraborg, Västergötland, blir först i Sverige med delvis helt nya, unika lösningar för kollektivtrafik på landsbygden. I vår startar ett nytt projekt i de tre byarna, KomILand, där de som bor i byarna ska få helt nya möjligheter att resa, från elbuss till ångtåg, även om det senare ännu inte är helt spikat. Allt samordnas i i enda app.

De tre samhällena i Skaraborg är Timmersdala med 915 invånare, Lundsbrunn med 892 invånare och Broddetorp med 139 boende. Den 28 mars invigs det unika projektet som ska testa kombinerad mobilitet i landsbygd och mindre tätorter. Hela projektet följs av forskare. Projektet finansieras av Vinnova och Västra Götalandsregionen.

Grunden för projektet är, förstås, en ny app där resenären erbjuds ett stort utbud av olika tjänster som gör bland annat resandet och delade av resurser.

Alla slags olika resor läggs in i appen. Det kan vara samåkning i bil, resa med elbuss eller någon av Västtrafiks ordinarie turer, elcykelpool eller att grannar hyr bil av varandra för 50 kronor i timmen eller 300 kronor om dagen. I appen kan man både boka och betala hyran av bilen. Bilen kommer att vara fullt försäkrad.

I appen kommer resenären också att kunna köpa biljetter för Västtrafik samt boka tåg och långfärdsbuss. Även närtrafik kommer att ingå i appen, likaså en möjlighet att med några knapptryck boka och betala taxi.

Projektet kommer ställa ut tre elminibussar av märket Nissan E-NV200, en på varje ort. Det är en sjusitsig minibuss med en räckvidd på 20-30 mil vid full laddning. Minibussen kommer att vara placerad centralt i resepektive ort och kommer gå att boka via appen.

Projektet erbjuder dessutom utbildning för elbilsförare och har samlat information om var laddare finns i Skaraborg. I bussen kommer det också att finnas medlemskap i olika laddtjänster så att det är enkelt att ladda bussen när man är ute och samåker i den.

I framtiden kan nya tjänster tillikomma, även om de inte är beslutade ännu. Det kan exempelvis vara att dela släpkärra, hästtransport eller liknande fordon/transportmedel, hyra av elscooter, shoppingrunda med minibussen, pakethämtning med mera.

Ångtåget då?

Jodå. Sommartid finns museitrafik med ångloik och rälsbuss mellan Skara och Lundsbrunn. Den trafiken kan komma att läggas in i appen eftersom tågen sommartid kör många turer

– Det är bara vi själva som sätter gränserna för vad det kommer att bli, säger Therése Pohl i Lundsbrunns samhällsförening till SvT Nyheter Väst.

Partners i projektet är Skaraborgs kommunalförbund, Västra Götalandsregionen, RISE, IVL, VTI/K2, Samtrafiken, Västtrafik och Smart Resenär.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)