Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ännu en chef får gå från Dalatrafik efter mångmiljonskandal (uppdaterad version)

Ännu en chef får gå från Dalatrafik i sjukreseskandalens kölvatten.

I kölvattnet av mångmiljonskandalen inom Dalatrafik får nu ännu en chef gå. Det är Dalatrafiks trafikchef Janne Andersson, som var en av de tre chefer inom kollektivtrafikförvaltningen i Region Dalarna som arbetsbefriades i december sedan skandalen började rullas upp. Den 5 februari fick förvaltningschefen och vd:n för Dalatrafik, Bengt Benjaminsson lämna företaget med ett avgångsvederlag motsvarande en årslön, omkring en miljon kronor. Samtidigt har ytterligare en medarbetare stängts av med lön.

Enligt ett pressmeddelande från Region Dalarna har nu regiondirektören Karin Stikå Mjöberg kommit överens att trafikchefens anställning upphör den 31 augusti. Fram till dess är han arbetsbefriad, samtidigt som han får 80 000 kronor i månaden i lön från Region Dalarna.

Därmed har två av de tre chefer som arbetsbefriades när skandalen började rullas upp kommit överens med regionen om att lämna sina anställningar.

Ytterligare en medarbetare i kollektivtrafikförvaltningen har nu stängts av, uppger regionrådet Ulf Berg (M) för Dalarnas Tidningar.

– Jag kan bekräfta att det är så. Det har beslutats utifrån vad som fram gått av KPMG:s utredning. Den nya personen är hemma med lön och under utredning. Vi får se vad som händer, säger Ulf Berg.

Samtidigt fortsätter polisutredningen om något brott har skett i samband med skandalen.

Några dagar efter det att Benjaminsson fått gå med en fallskärm på omkring miljonen presenterade revisionsföretaget KPMG att regionen kan ha betalat ut mellan 50 och 100 miljoner kronor för mycket för sjuk- och färdtjänstresor under två år och möjligen längre.

Det var i oktober 2019 som regiondirektören Stikå Mjöberg fick tips om felaktigheter på kollektivtrafikförvaltningen som innebar att kollektivtrafikförvaltningen inom Region Dalarna under en rad år kunde ha betalat ut mångmiljonbelopp för mycket till trafikföretag.

Den externa revision som tillsattes i fjol, och som redovisade resultatet tidigare den här månaden, visar på en rad allvarliga brister i kollektivtrafikförvaltningen, vilket vi tidigare har rapporterat om.

Region Dalarna har betalat för höga kostnader för servicetrafiken, preliminärt mellan 50-100 miljoner kronor under två år, vilket beror på felaktigt handhavande av it-system. Leverantörer har fått betalningar för resor som inte har utförts.

Förvaltningsledningen har känt till jävsförhållanden, utan att vidta åtgärder. Allvarliga brister i arbetsmiljön har också förekommit. Bland annat har medarbetare som velat påtala felaktigheterna blivit utskällda av sina chefer.

Taggat som: ,

1 kommentar »

  1. Du har gjort fel. Varsågod, här är en 100% skattesubventionerad belöning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)