Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gävleborg lägger ner busslinjer och slopar reklam

Stora nerskärningar stundar, samtidigt som reklamintäkter får nobben. Foto: Ulo Maasing.

Sex busslinjer i Gävleborg hotas av nerläggning och ytterligare 36 linjer hotas av nerdragen trafik. Med det ska kostnaderna för kollektivtrafiken i regionen, X-trafik, minskas med tio miljoner kronor enligt ett tjänstemannaförslag som hållbarhetsnämnden i regionen ska ta ställning till under mars. En kraftig taxehöjning har intre räckt för att täppa till förlusterna. Nyligen beslutade majoriteten i nämnden, med V och S i spetsen, att slopa all kommersiell reklam på stadsbussarna i Gävle.

För mindre än två månader sedan lovade den ansvarige politikern, regionrådet Fredrik Åberg Jönsson(V), att de uteblivna reklaminkomsterna inte kommer att leda till högre biljettpriser eller minskad trafik, vilket vi då rapporterade om.

– Vi klarar oss utan de här reklampengarna, sa han då.

Reklamintäkterna uppges ligga på cirka 20 miljoner kronor.

Till Hela Hälsingland säger Fredrik Åberg Jönsson idag:

– Det är ett väldigt lågt resande på de här linjerna. Det talar för att de kan läggas ned. Vi behöver vidta åtgärder för att få ekonomin i balans. Inriktningen är att få ned kostnaderna med tio miljoner kronor. Men om det är just de här utbudsförändringarna som ska genomföras kan jag inte svara på i dag.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)