Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Kraftig minskning av kollektivresandet

Från och med tisdag kan man inte stiga på fram på SL-bussarna. Foto: Ulo Maasing.

Under förra veckan minskade resandet i kollektivtrafiken i Storstockholm med cirka 20 procent. Det visar, menar SL, att stockholmarna lyssnat på myndigheternas råd och tagit riskerna för spridning av det nya coronaviruset på allvar. Nu tar SL ytterligare steg för att säkra en robust kollektivtrafik. SL ber resenärer stiga på bussen genom bakdörrar och sprida ut sig. SL framhåller också att man planerar för stabil trafik även vid ökad frånvaro.

Antalet spärrpassager under vecka 11 var 19 procent färre än under motsvarande vecka 2019. Även i busstrafiken har antalet påstigande gått ner i ungefär samma omfattning. Trafiken har gått som normalt, utan stora störningar.

– Det är viktigt att kollektivtrafiken går, så att alla som behöver åka till arbete och skola kan ta sig fram, säger Sara Catoni, Förvaltningschef för Trafikförvaltningen i Region Stockholm.

För att den gemensamma resan ska vara så säker som möjligt vidtar SL ytterligare åtgärder. Från och med i morgon tisdag ska resenärer gå på bussen genom bakdörrarna. Vi uppmanar också resenärerna att sprida ut sig i bussen eller tåget. Det här gäller mars månad ut.

Fortfarande gäller att alla ska ha en giltig biljett i SL-trafiken. De resenärer som inte kan blippa sin reskassa på bussen, uppmanas därför att köpa en app-biljett.

Kontrollen av städning kommer att intensifieras ytterligare. De trafikentreprenörer som kör SL-trafiken och Skärgårdstrafiken har uppmanats att göra allt som krävs för en ren och säker miljö, inte minst för sin egen personal.

– Utbrottet av coronavirus kommer att påverka trafiken under längre tid, säger Sara Catoni.

– Vi räknar med att frånvaron bland trafikpersonalen kan öka då fler blir sjuka, behöver vårda barn eller kanske vårda anhöriga. Nu planerar vi för hur trafiken ska gå i ett sådant läge och vara fortsatt pålitlig.

– De förstärkta steg som nu tas för en trygg, uthållig och robust trafik handlar om att ytterligare rusta trafiken för att möta en tid av prövning. Jag vill tacka stockholmarna som sluter upp och visar omtanke om varandra, stannar hemma, om möjligt avstår från resor och följer myndigheternas råd. Ett minskat tryck på kollektivtrafiken är viktigt för vår långsiktiga uthållighet. Ett särskilt tack också till alla kollektivtrafikens medarbetare som dag för dag ser till att hålla trafiken igång under en tuff tid säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)