Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Västtrafik tappar 100 miljoner i månaden

Minskat resande på grund av covid-19-pandemin kostar Västtrafik 100 miljoner i månaden. Foto: Ulo Maasing.

De senaste veckorna har resandet med Västtrafik minskat med 40 procent. Det gör att Västtrafiks biljettintäkter beräknas minska med 100 miljoner kronor i månaden, skriver Göteborgs-Posten. Därmed följer utvecklingen för Västtrafik samma mönster som på de flesta håll i landet där kollektivresandet har minskat med cirka 40 – 50 procent som en följd av covid-19-pandemin.

Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik, säger till Göteborgs-Posten att permitteringar och stoppad kollektivtrafik inte är något alternativ.

– Vi är en viktig samhällsfunktion och har ett tydligt uppdrag att upprätthålla kollektivtrafiken. Som det är nu kommer vi inte dra in trafik på grund av ekonomi, de indragningar vi har gjort handlar om personalbrist.

Det är oklart hur det stora intäktstappet för Västtrafik ska mildras. Enligt ett förslag som regionstyrelsen i Västra Götaland ska behandla på sitt nästa sammanträde kan ett aktieägartillskott vara aktuellt. Västtrafik är dessutom inte det enda av de regionala bolagen i Västra Götaland som på grund av pandemin drabbats av stora intäktsbortfall.

På torsdagen begärde också Anders Knape(M), ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, att regeringen kompenserar kompenserar regioner och kommuner för de intäktsbortfall de drabbas av på grund av pandemin (klicka här för att läsa om det).

Tidigare har kravet framförts av Svensk Kollektivtrafik och det får också stöd från Sveriges Bussföretag.

Länstrafiken Örebro överväger att gå över till sommartidtabell efter påsk. Resandet har nu mer än halverats jämfört med normalt. Men kollektivtrafikchefen Fredrik Eliasson säger till SR P4 Örebro att en nerdragning inte främst beror på ett minskat resande utan på en högre väntad sjukfrånvaro bland bussförarna.

– Därför vill vi ha beredskap för att gå ner på en trafik som vi vet att vi kan klara utan en mängd oförutsedda nerdragningar, säger han till SR Örebro.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)