Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SKR: ”Öppna för permitteringar och kompensera intäktsbortfall i kollektivtrafiken

Anders Knape (M), ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner. Foto: Hans Alm/SKR.

Regeringen måste stötta landets kommuner och regioner när det gäller de insatser och kostnader som covid-19-pandemin orsakar dem och de bolag som de anlitar, både kommunala och privata. Det gäller bland annat kollektivtrafiken. Det skriver Anders Knape (M), ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i en debattartikel i Dagens Samhälle. ”Glädjande”, kommenterar Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund.

Idag kan exempelvis de bussföretag som kör upphandlad kollektivtrafik inte få stöd vid korttidspermittering. Reglerna tillåter bara stöd till privata företag, inte till företag vars huvudsakliga intäkt kommer från kommuner och regioner.

– Det är av yttersta vikt att riksdagen beslutar att även kommunala bolag och privata företag vars huvudsakliga intäkt kommer från kommuner och regioner omfattas av stöd vid korttidspermittering, skriver Anders Knape i Dagens Samhälle.

I artikeln tar Knape upp en rad frågor där han anser att regeringen bör gripa in med stöd till kommuner och regioner. Ett av områdena är kostnadstäckning för pandemin.

– Den bör omfatta uppenbara merkostnader i vård och omsorg och andra kostnader, exempelvis för digital undervisning och intäktsbortfall i kollektivtrafiken, skriver Knape.

Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag, gläds åt Anders Knapes och SKR:s inställning.

– Det är glädjande att SKRs ordförande Anders Knape i sitt debattinlägg nu så tydligt pekar på att tolkningen av lagen behöver förändras så att den även omfattar företag vars verksamhet huvudsakligen finansieras av det offentliga, såsom en privata bussföretag i välfärdens tjänst, kommenterar Anna Grönlund.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)