Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sjukresor med drive-in-provtagning i Skåne

Skånetrafiken tar nya grepp för sina sjukrese- och färdtjänstkunder. Foto: Skånetrafiken.

Som en följd av covid-19-pandemin tar nu Skånetrafiken nya grepp för sina serviceresekunder – provtagningsresor med drive-in. Det innebär att sjukrese- och färdtjänstkunder som besöker sjukhus för provtagning inte ska behöva ta sig in på sjukhuset och vänta i väntrum. Istället kommer sjukvårdspersonal ut och genomför provtagningen i fordonet.

– Vi behöver arbeta aktivt med åtgärder och säkerhet i den svåra och utsatta situation vi befinner oss i. Tillsammans med sjukvården och trafikföretagen hjälps vi åt att minimera riskerna för våra kunder, säger Titti Unosdotter, affärsområdeschef för Serviceresor vid Skånetrafiken.

För närvarande finns det inga restriktioner för att åka sjukresor eller färdtjänst på grund av det nya coronaviruset. Nu inför Skånetrafiken en tidsbegränsad åtgärd för att värna om personer i riskgrupper och försöka minimera smittspridningen. Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne beslutade i veckan att tillfälligt erbjuda en ny typ av resa, en så kallad provtagningsresa. Beslutet kan komma att förlängas utifrån behov och efter utvärdering.

Provtagningsresor innebär att kunden transporteras till en vårdinrättning. Sjukvårdspersonal går ut och genomför provtagning i fordonet så att kunden snabbt kan åka hem igen.

– Denna lösning har arbetats fram för att undvika att personer som ingår i riskgrupper ska vistas i väntrum i onödan. De ska inte behöva skrivas in på akutmottagningen och ta sjukvårdspersonalens resurser i anspråk när belastningen är hög, säger Titti Unosdotter.

Arbetsrutiner har tagits fram med akutmottagningen i Ängelholm, men erbjuds i hela Region Skåne för att ge ökad service till hälso- och sjukvården.

Sedan tidigare är det klart att Skånetrafikens serviceresor i mån av plats erbjuder sina resenärer att resa ensamma i fordonen. Beslutet gäller fram till och med den 25 april, men kan komma att förlängas.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)