Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Danmark: Upp till 90 procent färre resor med kollektivtrafik

Movia, som är huvudman för busstrafiken i den danska huvudstadsregionen, har 85 procent färre resenärer än normalt. Foto: Leif Jørgensen, Wikimedia Commons.

Medan svenska regioner rapporterar om en nergång av resandet i kollektivtrafiken med omkring 40 – 50 procent har antalet resenärer i dansk kollektivtrafik störtdykt. Det förklaras delvis av att Danmark har stängt skolorna på grund av covid-19-pandemin. Dessutom gick regeringen tidigt ut med uppmaningar till medborgarna att endast använda kollektivtrafiken för nödvändiga resor, undvika rusningstid, cykla eller gå till jobbet och i mesta möjliga mån arbeta hemifrån.

Det danska transport- och bostadsdepartementet samlar löpande in data om kollektivtrafiken, bland annat från trafikhuvudmän, trafikföretag och från det nationella resekortet.

Siffrorna visar att resor på periodkort, appbiljetter och kontaktkort nu ligger drygt 80 procent under det normala, rapporterar danska Kollektivtrafikforum.

I Köpenhamnsområdet har resorna med S-tågen, dvs pendeltågen, minskat med cirka 75 procent medan metron har en resandeminskning på cirka 90 procent och den busstrafik som trafikhuvudmannen Movia svarar för har rasat med omkring 85 procent.

Även andra trafikhuvudmän i Danmark rapporterar resandeminskningar i storleksordningen 75 – 80 procent.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)