Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Enklare kameraövervaka i kollektivtrafiken

Den 1 augusti blir det enklare att kameraövervaka i kollektivtrafiken.

Regeringen lämnade på tisdagen en proposition till riksdagen med förslag som gör det enklare att kamerabevaka i kollektivtrafiken och på flygplatser. Förslaget innebär att det nuvarande kravet på tillstånd för kamerabevakning tas bort. Bussföretagen välkomnar förslaget.

Tillståndskravet tas bort för kamerabevakning i färdmedel som används i kollektivtrafiken och för stations-, terminal- och hållplatsområden som används i kollektivtrafiken. Kravet på tillstånd tas också bort för bevakning av flygplatser och i apotek.

Sveriges Bussföretag välkomnar regeringens förslag.

– Ett efterlängtat och bra besked av regeringen. Det ger möjlighet att öka säkerhet och trygghet i kollektivtrafiken. Viktigt för att skapa en ännu mer attraktiv kollektivtrafik, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen.

– Kameror ska snabbt och enkelt kunna sättas upp på bussar, tåg, hållplatser, stationer och flygplatser. Det handlar både om att förebygga brottslighet och att underlätta utredningsarbetet när brott väl har begåtts, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson(S).

Lagändringarna ska börja gälla den 1 augusti i år.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)