Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu stannar flertalet expressbussar

Cityterminalen är Sveriges största terminal för expressbusstrafike. Idag gapar terminalen nästan tom. Arkivbild: Ulo Maasing.

YBuss längs Norrlandskusten står still. Vy Travels expressbussar har dragit ner kraftigt på trafiken. FlixBus likaså. Silverlinjen har reducerat trafiken… Och så vidare. I spåren av covid-19-pandemin minskar nu trafiken i det svenska expressbussnätet kraftigt. Precis som vi redan förra veckan rapporterade har flera svenska expressbusslinjer kraftigt dragit ned på sin trafik., Några ställde in trafiken på vissa linjer helt. Detsamma gäller för kommersiell linjetrafik till och från flygplatser och färjor, där det tidigare gått ett stort antal bussar kors och tvärs genom Sverige. Det är trafik som nu ställs när såväl flyg- och färjetrafiken kraftigt minskas i spåren av coronakrisen.

De svenska expressbussarna kör på stråk där det idag i många fall saknas konkurrenskraftig kollektivtrafik. Situationen är liknande i våra nordiska grannländer.

I Norge till exempel arbetar nu Sveriges Bussföretags norska systerorganisation NHO Transport på ett förslag som innebär att de norska regionala kollektivtrafikmyndigheterna i denna svåra situation går in och handlar upp viss expressbusstrafik.

I Norge är expressbussnätet väl utbyggt och en viktig del i kollektivtrafikförsörjningen i många län där annan kollektivtrafik saknas helt.

Idag skriver Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund debattartikel i Jönköpings-Posten (klicka här) där hon pekar på vikten av snabba och kraftiga stöd till de företag som kör kommersiell linjetrafik med buss även i Sverige, så att inte denna del av den svenska kollektivtrafiken försvinner.

– Expressbussarna behövs för att skapa ett komplett och attraktivt kollektivtrafiksystem i Sverige även i framtiden. Men företagen behöver stöd nu, säger Anna Grönlund i en kommentar till bussmagasinet.se.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)