Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SKR: Korttidspermittering även för kommunala bolag

Sveriges Kommuner och Regioner vill att även kommunala bolag, som Skellefteå Buss, ska omfattas av stödet tillö korttidspermitteringar. Foto:Patrick Degerman.

Det är viktigt att använda även kommuner och regioner som stabilisatorer i den väntade ekonomiska nedgången till följd av covid-19-pandemin. Kommuner och regioner står för en fjärdedel av rikets sysselsättning och är stora köpare av varor och tjänster. Det anser SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, som bland annat vill att även kommunala bolag ska kunna få del i stödet för korttidspermittering, eller korttidsarbete som det numera heter.

Idag gäller inte stödet arbetsgivare där verksamheten huvudsakligen är finansieerad av offentliga medel – exempelvis bussföretag som kör upphandlad kollektivtrafik. Men det gäller inte heller bolag som ägs av kommuner eller regioner.

Redan tidigare har SKR i likhet med bl a Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik framhållit att stöd för korttidsarbete bör utgå även till företag som kör upphandlad trafik.

Men SKR vill att även kommunala bolag bör kunna få stöd till korttidsarbete.

SKR har skrivit till riksdagens finansutskott att även kommunala bolag och de företag som får sina huvudsakliga intäkter från kommer och regioner ska kunna omfattas av stödet för korttidspermittering. Det kan exempelvis gälla kommunala bolag inom kollektivtrafik, fritid eller idrott, liksom taxiföretag som kör skolelever, transportföretag som levererar man till skolor samt eventföretag eller kulturföretag som kommun och näringsliv samäger.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)