Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu skulle man ha varit norrman…

Helen Bergh, MK Bussresor/EGE-Trafiken: Vi är många i vår bransch som önskar att vi vore norrmän, för där har nu beslutats om kontantstöd för att täcka de löpande fasta kostnaderna under pandemin.

Om inga småföretagare finns kvar efter coronakrisen finns heller inte många arbeten att gå tillbaka till. Och finns inga researrangörer kvar kommer varken ungdomarna till fotbollscupen eller pensionärerna ut på resor. Våra livsverk hotas av nedläggning och konkurs, och detta kommer påverka hela samhället. Och vad kommer att ske med vår hälsa när arbetslösheten exploderar, småföretagen försvinner och drömmar slås i spillror, frågar Helen och Mikael Bergh från MK Bussresor/EGE-Trafiken i den här artikeln. Där lyfter de fram Norge som ett bra exempel på hur regeringen skulle kunna hjälpa företagen att överleva krisen.

Vårt familjeföretag startades 1984 och i 36 år har vi levt och arbetat i bussresebranschen. Vi har under dessa år upplevt konjunktursvängningar, finanskriser, händelser i världen såsom terrordåd och fartygskatastrofer – som var och en påverkat resandet och vårt lilla företag. Men varje gång har vi rest oss, hittat nya resmål och alltid haft våra ressugna kunder att jobba vidare för. Men nu har vår verksamhet mer eller mindre fått näringsförbud!

Vi FÅR inte resa, vi SKA inte resa och ingen VILL resa….. Vårt företag har på några få veckor avstannat helt, vi har ingen verksamhet alls!

Våra bussar står avställda, ingen vågar boka någon resa vilket i sin tur betyder att vi har negativ försäljning, då många av de kunder som hade bokat en resa eller busstransport längre fram i vår och sommar nu väljer att avboka den istället.

Jag vill vara tydlig att vi tar Covid 19 på största allvar, och har full förståelse för att man måste hindra smittspridningen och vara försiktig så sjukvården klarar av alla som insjuknar och behöver vård. Men vi alla småföretagare som varit med och byggt upp landet Sverige måste nu också få hjälp!

Man hör kommentarer som att ”ni tänker bara på ekonomin”, eller ”stanna hemma och visa hänsyn”. Det lovar jag att vi gör! Vi visar en otrolig hänsyn och lojalitet, vi sliter och kämpar på i den värsta motvind som vi svenskar upplevt i modern tid men om vårt samhälle skall överleva efter coronakrisen måste vi nu få hjälp!

För finns det inga småföretagare kvar, finns det inte många arbeten att gå tillbaks till när krisen är över. Finns det inga researrangörer kvar får vi fortsätta att enbart drömma om alla härliga resor eller hjälp med busstransporten till fotbollscupen. Då finns inga bussar att boka när seniorföreningen eller företaget skall ut på en gemensam resa.
Våra livsverk hotas av nedläggning och konkurs, och detta kommer påverka hela samhället. Och vad kommer att ske med vår hälsa när arbetslösheten exploderar, småföretagen försvinner och drömmar slås i spillror?

Vi tror på framtiden, och vi fortsätter att kavla upp ärmarna och sliter vidare – för så fungerar vi småföretagare!

Men snälla ni som är ansvariga i landet Sverige, lyssna på vad alla vi företagare, branschorganisationer och kunniga i näringslivet har att berätta från den bittra verkligheten. Många är vi nog i vår bransch som önskade att vi var norrmän, för där har nu beslutats om kontantstöd (klicka här för att läsa mer) för att täcka de löpande fasta kostnaderna under pandemin.

Vi svenska företagare i en ”avställd bransch” kan inte vänta så mycket längre– vi behöver också rent stöd och ekonomisk hjälp NU, inte fler dyra lån att fylla den redan tunga ryggsäcken med.

Helen & Mikael Bergh

MK bussresor/EGE-Trafiken

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)